top of page

Fredrik Bäckstrand är i full gång med förberedelserna inför Slättens mat & mystik och andra höstevenemang. Som bäst producerar han plommonlemonad och havtornslemonad i sitt bryggeri i Övermark. Plommonen kommer från Finby (Närpes) och havtornen är pressade på Bergö (Malax).

Fredrik berättar att han för några år sedan, i en lokal Facebook-grupp, såg bilder på lemonadetiketter från ett bryggeri som funnits i Övermark för över åttio år sedan. Fredrik blev intresserad och tog reda på mera om detta bryggeri. Han kom i kontakt med släktingar till grundaren av det tidigare bryggeriet, och efter att ha hört historien om bryggeriet i Övermark kände han att detta var något som han gärna skulle testa på, att driva ett lemonadbryggeri i Övermark. Fredrik hade tidigare sålt sin farbrors honungsprodukter på REKO och alltid känt att han också skulle vilja producera något eget, och att skapa en egen produkt att var stolt över och nu såg han en möjlighet att förverkliga detta.

Första utmaningen blev att ta reda på hur man gör lemonad och att hitta recept på lemonad. Fredrik fick tag på originalrecept från det tidigare bryggeriet och fick då en grund att utgå ifrån. Men många av recepten innehöll ingredienser som Fredrik aldrig hade hört talas om så det blev att experimentera sig fram.  Nästa större utmaning blev att fundera ut hur man blandar lemonaden. Ett problem som tog en tid att lösa var hur han skulle kolsyra vattnet och redan här hade Fredrik ett hållbarhetstänk. Han ansåg att det inte var hållbart att köpa en massa kolsyrat mineralvatten på plastflaska för att experimentera fram lemonaden med och inte heller kändes det hållbart att använda sodastreamern för att kolsyra vatten. Lösningen blev en kolsyresten som egentligen används till att kolyra färdigjäst öl med. Kolsyrestenen var inte helt optimal för tillverkning av lemonad men Fredrik löste detta genom att byggda om kolsyrestenen, och den här använder han än idag i tillverkningen. Under sina år som han tillverkat lemonad har han jobbat stegvis och provat sig fram och ungefär 45-50 olika lemonadsorter har han producerat sedan start.

 

Fredrik och hållbarhet

I sina lemonader använder Fredrik inga tillsatser. Så långt som möjligt använder han sig också av lokalt odlade frukter och bär. Han brygger inga jättestora partier åt gången, utan vill försäkra sig om att det han brygger blir sålt för att det inte skall bli så mycket svinn. När han köper in råvaror till sin lemonad köper han endast det som behövs och det som han anser går åt.

Just nu brygger han plommonlemonad och havtornslemonad. Rönnbär, lingon, äpple, rabarber och röda vinbär är också exempel på frukter och bär som han har använt som smaksättning i sina lemonader. Saftar, kokar och fryser in gör han själv och den färdiga produkten tappas på glasflaskor. Vid lemonadfabriken kan man lämna in tomma flaskor som Fredrik sen för till glasåtervinningen.

Fredrik märker att konsumenter börjar fråga om hållbarhet. Ofta får han frågan varifrån bären i lemonaden kommer. Kunderna uppskattar när lemonaden är producerade på lokalt odlade bär och frukter.

Vill du bekanta dig med Fredriks lemonad kan du besöka skördemarknaden i Övermark under Slättens mat & mystik 10.9.2022 kl. 11.00-15.00. Fredrik håller också Elins grill öppen under dagen.

Svenska banner Kursgården Plus 10.10.2021.png
bottom of page