top of page

Siv Wilson – Siv’s allehanda

Siv’s allehanda är ett beställningsbageri i Bäckby, Närpes. Det är främst tårtor som Siv tillverkar i sitt bageri men också bullar och bröd hör till sortimentet. Eftersom Siv driver ett litet beställningsbageri har hon möjlighet att skräddarsy produkterna enligt kundernas allergier och dieter. En stor del av hennes beställningar är idag specialbeställningar anpassade efter någon specialdiet. Siv berättar att hon är glad att hon har möjligheten att tillmötesgå sådana förfrågningar.

 

Under Slättens mat & mystik kommer Siv att delta i programmet på Öjskogsparken lördag 10.9. I Öjskogsparken kommer Närpes hembygdsförening att ha tema Bröd och brödkultur, och under dagen kommer besökarna att få bekanta sig med bröd från olika kulturer. Siv kommer att representera det finländska brödet, och det bröd som kommer att finnas till salu är traditionellt rågbrödet och gammaldags sirapslimpa. Att ta tillvara gamla brödtraditioner och föra dem vidare är viktigt för Siv och sirapslimpan som hon bakar är av den typen som bakats i Österbotten under många år. Rågbrödet som blev framröstat till Finlands nationalrätt är också en viktig del av vår mattradition menar Siv. Siv kommer också att sälja bullar för den som vill köpa med sig något sött hem.

 

Siv och hållbarhet

Siv brinner för hållbarhet och hon har alltid jobbat med hållbarhet i fokus. Hon använder sig av lokalt producerade produkter så långt som möjligt. Att använda sig av inhemska produkter är också viktigt. De frukter och bär som hon använder i sina tårtor är till största delen lokalt odlade. Skall hon använda jordbuggar i tårtan vintertid använder hon helst frysta inhemska jordgubbar. Siv förespråkar att använda produkter som är i säsong så långt som bara möjligt. När hon bakar vill hon ha så rena produkter som möjligt och undviker tillsatser så långt det går. Sitt rågbröd bakade Siv tidigare på råg odlad och mald i Närpes, men tyvärr får hon inte tag i så lokalt producerad råg längre, men hon skulle gärna använda sig av så lokalt odlade sädesslag om möjligheten fanns.

Siv jobbar aktivt med att ha så lite svinn som möjligt. Hon har alltid en plan B berättar hon. Det vill säga att om det lämnar produkter finns det alltid kunder som har meddelat att de vill komma och köpa bort de överblivna produkterna. På så vis slängs inga produkter i onödan. Tidigare hade hon gårdsbutik och då blev det en del svinn, men efter att hon avslutade gårdsbutiken och satsade helt på beställningsbageri blir det inget svinn i. Hon bakar inte heller stora mängder åt gången, utan hon bakar med målet att det skall gå jämt ut. Siv brinner för REKO verksamheten och säljer själv sina produkter där. Siv rekommenderar REKO åt konsumenter eftersom där säljer producenterna det som blivit beställ och på så vis blir det inget svinn.

 

Siv hittar du i Öjskogsparken lördag 10.9.2022 kl. 10.00-14.00.

Under lärdagen får du också bekanta dig med olika brödkulturer och smaka på bröd från olika kulturer!

Svenska banner Kursgården Plus 10.10.2021.png
bottom of page